VIDEO | Bugetul României intră în ședința coaliției de joi. La ce proiecte nu va renunța Marcel Ciolacu

Publicat: 16/11/2023, 12:35
Actualizat: 16/11/2023, 12:55

Coaliția de guvernare se reunește joi după-amiază, la ora 16.00, cu un punct important pe ordinea de zi: construcția bugetului pe anul viitor. 

Este vorba despre un buget construit de un ministru susținut de PNL, pentru un guvern condus de PSD, și care ar trebui să asigure financiar anul electoral 2024.

Chiar dacă, la nivel declarativ situația ar părea tensionată între PNL și PSD, după recentul schimb de replici în spațiul public între Rareș Bogdan și Marcel Ciolacu, discuția din coaliție va fi una „foarte bine documentă” între premier și liderul PNL. Asta a declarat premierul miercuri seară.

Avem grupuri formate (…) trebuie construim bugetul pe anul viitor și avem două ministere importante: Ministerul Educației, unde avem o promisiune la profesori și trebuie o îndeplinim. Ministerul Sănătății, la care nu mai fie sincope pe anul viitor și nebugetat sistemul public la adevăratul consum. Avem două ministere, Mediului și Agriculturii, în ceea ce privește reforma în administrație, să tăiem zecile de agenții din subordine și să aibă birouri unice de avizare.

Înaintea ședinței de guvern de joi, Ciolacu a anunțat un program care va fi prins în noua lege a bugetului: Masă caldă în școli. Premierul le-a cerut miniștrilor să-și facă ordine în programe.

Rog toți miniștrii să-și prioritizeze proiectele, nu vom renunța la nici un program important. De exemplu, Programul Masă caldă în școli, pe care l-am extins în acest an, trebuie să continue. Și o rog pe doamna ministru al Educației să dimensioneze corect pentru 2024 acest program esențial mai ales pentru copiii din zone vulnerabile.

Tot în bugetul pe anul viitor va fi prins și Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Investiția este prinsă în PNRR însă, cofinanțarea vine de la bugetul de stat, adică aproape 180 milioane de lei, din valoarea totală de 268 milioane lei. Ciolacu a spus joi că muzeul va fi o bijuterie pe Calea Victoriei.

Mă bucur că acest Guvern găsește timp, răbdare și energie, inclusiv pentru investiții culturale mari. Este vorba despre Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, proiect inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu circa 17 milioane de euro. Sunt convins că este un proiect relevant și că va fi nu doar un reper cultural major, ci și o bijuterie arhitecturală pe care Calea Victoriei din București o va recâștiga. Și, la fel de important, va reprezenta un instrument capabil să susțină efortul de combatere a discriminării și antisemitismului, fenomen tot mai prezent, din păcate, în Europa și în lume.

Rectificarea e tot în aer

Sănătatea și educația sunt prioritățile coaliției în conturarea noului buget. În ceea ce privește sănătatea premisa este una singură: „niciun guvern nu își permite să lase fără bani bolnavii”, au spus surse guvernamentale.

La discuțiile din coaliție vor fi și ministrul Educației Ligia Deca, ministrul Sănătății Alexandru Rafila și Andrei Baciu, șeful CNAS.

Tot surse guvernamentale afirmă că este normal să facem o rectificare, „că e închidere de an”, dar decizia nu a fost luată. „Vedem dacă mai facem. E posibil da sau nu”.

Reamintim că, întrebat, la Craiova, dacă mai face rectificare bugetară anul acesta, premierul Ciolacu a răspuns: „să mi se promulge legea, mai întâi.” Este vorba despre Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, pe care președintele Iohannis a promulgat-o pe 26 octombrie.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu dă asigurări că taxele românilor nu vor crește: Eu NU vreau taxe noi, ci vreau să-și plătească taxele și cei care nu plătesc

VIDEO | Când vine Guvernul cu rectificarea bugetară? Ciolacu: Când va fi nevoie/ În primul rând să mi se promulge legea de asumare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
A doua recalculare a pensiilor. Are loc tot în 2024. Pensionarii, puși la plată
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?